NS Ikar 2012

 

15. Septembra 2012. godine u Tehničkoj Školi “Mileva Marić – Ajnštajn” održano je maketarsko takmičenje 14.”Novosadski Ikar”
Na takmičenju je bilo prijavljeno 367 takmičarskih i oko 100 izložbenih maketa.
Učestvovalo je ukupno 85 takmičara iz Hrvatske, Slovenije, Madjarske, Makedonije i Srbije od čega je bilo 24 Juniora i Kadeta sa 68 maketa i 61 Senior sa 299 maketa.
Od formiranja novosadske maketarske sekcije 1989.god u Ak “Novi Sad” proslo je 23 godine, od prvog maketarskog takmičenja “Novosadski Ikar” 1993.god. proteklo je 19 godina, nastavljajući tradiciju novosadskog maketarstva, 14. “Novosadski Ikar” ostvario je rekordan broj takmičarskih i izložbenih maketa. Očekujemo da sledeći, 15.”Novosadski Ikar”, na jubilarnu dvadesetogodišnjicu, sledeće godine, nadmaši predhodni i zabeleži preko 500 izložbenih i takmičarskih maketa.

Centralni izložbeni deo su zauzeli delovi aviona Bleriot XI, elisa i rep aviona. Jedan od prvih, najviše i najuspešnije korišćenih aviona u Srpskoj vojsci iz vremena Balkanskih ratova je bio Bleriot XI. Po zavšetku školovanja pilota u školama Bleriot i Farman, u Francuskoj oni su kupili avione na kojima su i učili letenje.
Tako su decembra 1912g. stigla u Srbiju:
Jedan jednosed BLERIOT tip XI sa motorom GNOM 50ks. MILITARIE
Dva dvoseda BLERIOT XI sa motorom GNOME 70 ks. XI ARTILLERIE
Avioni su stacionirani u Nišu na Trupaljskom polju. Prvi borbeni letovi su bili kod Skadra 1913g.


“Novosadski Ikar” je ove godine dodeljen Rankov Dejanu sa maketom C-47, najboljoj maketi u generalnom plasmanu vazduhoplova.


Tokom svečanog dela takmičenja Predsednik maketarskog kluba “Novosadski Ikar” Zoran Sivčev uručio je Saši Jovanoviću predstavniku 204. Avio baze sa vojnog aerodroma kod Batajnice maketu aviona Mig-21 f13. Maketa predstavlja pri primerak aviona Mig-21 koji je uveden u naoružanje našeg vazduhoplovstva 1962.godine. Maketa je poklon vojsci Srbije a izradili su je članovi Maketarskog kluba “Novosadski Ikar” i biće izložena u spomen sobi 204. avio Baze sa Batajnice.

Ovom prilikom Maketarski klub “Novosadski Ikar” se zahvaljuje svim takmičarima, izlagačima, posetiocima, članovima i prijateljima kluba koji su doprineli u organizaciji i realizaciji takmičenja. Posebno se zahvaljujemo Galović Tomislavu koji je po 14. put izradio statuu Ikara i donirao makete za najmladje. Makete su donirali i Pavle Pavlović, Milan Vereš, Nenad Stojanović kao i prodavnica maketa “M Hobby”. Veliko hvala Hrelja Mariu što nam je omogućio da imamo u izložbenom delu delove Bleriota XI. Manifestaciju su pomogli Grad Novi Sad i Vazduhoplovni Savez Vojvodine

Ostatak fotografija

Rezultati

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress